Košíčky z „panne carasau“ naplnené šalátom z artičokov, kúskov tuniaka a syra pecorino
Zloženie
2x 80 g plechovku tuniaka Rio Mare v olivovom oleji
4 artičoky
4 veľké pláty „panne carasau“ (talianske chlebové placky)
30 g syra pecorino (v celku)
1 citrón
zeleninový vývar
extra panenský olivový olej
soľ podľa chuti
Stampa Ricetta
Príprava
1. Preklopte 4 pudingové formy (s priemerom približne 12 cm v) na plech, prikryte ich pergamenovým papierom a potrite olejom.
2. Mierne zohrejte trochu vývaru v širokej panvici a rýchlo doňho ponorte carasau chlieb (každý samostatne), aby zmäkol. Nechajte odkvapkať, jeden po druhom, preneste na lopárik, nakrájajte na väčšie kúsky a pritlačte ich prstami vo vrstvách na povrch foriem.
3. Pečte v rúre predhriatej na 180 °C, kým nie sú košíčky zlatohnedé a chrumkavé. Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť. Očistite artičoky, odstráňte stonky a tuhé vonkajšie listy.
4. Rozdeľte na štvrtiny, nakrájajte najemno a postupne ponorte do nádoby s vodou a ľadom, čo zabráni sčernaniu artičok. Syr pecorino nakrájajte na jemné plátky, napr. pomocou škrabky na zemiaky. Artičoky nechajte odkvapkať, osušte ich papierovými kuchynskými utierkami a vložte ich do misky s olivovým olejom a soľou.
5. Rozdeľte ich do košíčkov carasau, poukladajte kúsky tuniaka Rio Mare v olivovom oleji, plátky syra pecorino a pokvapkajte olivovým olejom.
Tip šéfkuchára:
Artičoky oválne a tŕnisté. Tieto artičoky patria medzi najviac pestované a používané v Sardínii. Ide o odrodu, ktorá sa pýši nádhernou vôňou a konzistenciou. Artičoky zo Sardínie sú známe pre svoje dobre vyvážené sladké a horké chuťové tóny. Ich listy sú krehké a nijako zvlášť vláknité. Táto naozaj chutná „kvetina“ môže byť použitá v rôznych receptoch, a to od čerstvých šalátov až po dusené prílohy. Okrem toho sa hodí výborne k množstvu miestnych surovín, tradičných pre sardínsku kuchyňu, vrátane syra pecorino a chleba carasau.