Košíčky z lístkového cesta plnené krémom z parmezánu, tuniakom a balzamikovým octom
Zloženie
2x 80 g tuniaka Rio Mare v olivovom oleji
4 lyžičky tradičného balzamikového octu z Modeny
1 balenie čerstvého alebo mrazeného lístkového cesta (nechať rozmraziť)
50 g strúhaného parmezánu
o trochu menej ako polovicu pohára mlieka
5 g zemiakového škrobu
muškátový oriešok
1 zväzok čerstvého tymiánu
extra panenský olivový olej
soľ a čierne korenie
Stampa Ricetta
Príprava
1. Z plátu lístkového cesta vykrojte štyri kolesá s priemerom približne 12 cm. Formy na tartaletky vymažte olejom a prstaami do nich vtlačte cesto. Dno prepichnite vidličkou, prikryte pergamenovým papierom a nasypte hrsť sušených strukovín. Tým sa zabráni nafukovaniu dna tartletiek počas pečenia a získate tak potrebný tvar. Pečte vo vyhriatej rúre (180 °C) asi 15 až 20 minút, kým nie sú okraje lístkového cesta zlaté.
2. Medzitým zrieďte zemiakový škrob v šálke studeného mlieka, dolejte zostávajúce studené mlieko a nalejte do malej panvice. Ochuťte štipkou čerstvo namletého čierneho korenia a štipkou muškátového orieška a uveďte do varu. Odstavte z plameňa, pridajte nastrúhaný syr parmezán a zmiešajte metličkou tak, aby sa parmezán dobre rozpustil. Omáčku osoľte a lyžičkou nalejte do horúcich košíčkov, potom čo ste z nich vybrali papier a sušené strukoviny.
3. Na každý košíček položte kúsky tuniaka Rio Mare a pokvapkajte niekoľkými kvapkami balzamikového octu. Ozdobte niekoľkých vetvičkami tymianu a podávajte.
Tip šéfkuchára:
Tradičný balzamikový ocot z Modeny je vyrobený z vareného hroznového muštu získaného výhradne z hrozna pestovaného na jeho výrobu. Pomalé kvasenie a zrenie tradičného balzamikového octu môže trvať 12 alebo dokonca 25 rokov a zreje v drevených sudoch vyrobených z rôznych druhov dreva. Prelievanie rok čo rok od najväčšieho k najmenšiemu je proces tradičnej výroby tohto vzácneho produktu, čo mu umožňuje rozvíjať rôzne vône a chute a jeho charakteristickú tmavohnedú farbu.