Žitné focaccine s orechami a kúskami tuniaka
Zloženie
Na cesto:
250 g múky typu 0
250 g žitnej múky
350 ml vody
10 g cukru
15 g jemnej soli
15 g olivového oleja
10 g čerstvých pivných kvasníc
50 g vlašských orechov
Na dekoráciu:
160 g tuniaka Rio Mare v extra panenskom olivovom oleji
1 čerstvú jarnú cibuľku
suché a čerstvé oregano
čerstvú bazalku
extra panenský olivový olej
morskú soľ a čierne korenie
Stampa Ricetta
Príprava
1. V malom množstve vlažnej vody rozpustite droždie. Na dosku nasypte múku, vytvorte jamku a do stredu nalejte kvások. Zmiešajte prstami a postupne pridávajte zostávajúcu vodu. Pridajte olej, nasekané vlašské orechy, cukor a soľ a hneťte najmenej 10 minút. Cesto by malo byť pružné, hladké a jemné, ale nemalo by sa lepiť.
2. Nechajte kysnúť vo veľkej miske, ktorú zakryte priľnavou fóliou, a počkajte až cesto zdvojnásobí svoj objem aspoň do 3 hodín pri izbovej teplote. Vyklopte cesto na dosku, rozdeľte cesto na niekoľko malých guličiek a rukami formujte guľaté focaccine.
3. Umiestnite focaccine na vymastený plech, zakryte a nechajte dokysnúť. Dovtedy predhrejte rúru na 220 °C. Nakrájajte na jemno jarnú cibuľku a pokvapkajte olejom, pridajte soľ, čierne korenie a oregano.
4. Týmto olejom potrite hornú časť každej focacciny, posypte pár zrnkami hrubej soli a dajte ich do rúry. Pečte asi 15 minút, až budú okraje chrumkavé a zlatisté. Vyberte z rúry a poukladajte kúsky tuniaka.
Návrh na servírovanie:
Posypte focaccine čerstvým oreganom a rozmarínom a ihneď podávajte.
Tip šéfkuchára:
Pri výrobe cesta na focaccine dávajte pozor na množstvo použitej vody. Navrhovaná dávka je len orientačná a závisí od typu použitej múky. Z tohto dôvodu je vhodné regulovať dávkovanie kontrolou konzistencie cesta, ktorá by mala byť mäkká, ale nemala by lepiť.